V izdelavi: Center urbanega dogajanja Celje (EU vloga, DIIP, PIZ, IP)

Datum izdelave DIIP: november 2023, izvedba v letih 2023-2026
Značaj investicije: Rekonstrukcija stavbe za izobraževanje; investicija v javno infrastrukturo, ki je v javnem interesu
Namembnost projekta: Prenova in oživljanje prostih in slabo izkoriščenih pozidanih površin
Lokacija: Mestna občina Celje, nekdanji Kajuhov dom
Kazalnik rezultata projekta: Površina prenovljenih prostih in slabo izkoriščenih površin: 3.139 m2
Kazalnik učinka projekta: Strategije za celostni teritorialni razvoj, ki so prejele podporo:   1

Predvidena vrednost operacije: 3.982.567,93 EUR
Višina sofinanciranja: EU CTN 3.982.567,93 EUR

Opis:
Predmet projekta je prenova dela nekdanje stare ekonomske šole, znane kot Kajuhov oz. Slomškov dom, v Center urbanega dogajanja (v nadaljevanju CUD). Z vzpostavljanjem kulturnega programa se bo nadaljevala raba stavbe kot družbenega objekta. Obstoječa arhitekturna zasnova omogoča sodobno prenovo, ki bo ponudila kvalitetne prostore celjskim kreativcem in kulturnikom.

Projekt se s prijavo na Povabilo k predložitvi vlog za sofinanciranje operacij urbane prenove z mehanizmom CTN (ZMOS, 16. 10. 2023) zavezuje k učinkovitejši rabi prostora v urbanih območjih, skladno s specifičnim ciljem RSO5.1 »Spodbujanje celostnega in vključujočega socialnega, gospodarskega in okoljskega razvoja, kulture, naravne dediščine, trajnostnega turizma in varnosti na mestnih območjih (ESRR)« (Program evropske kohezijske politike v obdobju 2021-2027 v Sloveniji«, prednostna naloga 9: »Trajnostni razvoj lokalnih območij).

   

V izdelavi: ZELENA CONA (EU vloga, DIIP, PIZ, IP)

Datum izdelave DIIP: november 2023, izvedba v letih 2023-2026
Značaj projekta: Zagotavljanje in izboljšanje zelene infrastrukture v MOC
Vrsta ukrepa: Ozaveščanje in vključevanje lokalnega prebivalstva v vzpostavljanje in izboljševanje zelene infrastrukture in zelenih površin ter ukrepe za ozelenjevanje mesta
Lokacija: Mestna občina Celje (Medlog, Škapinova ulica)
Fizični kazalniki projekta: Prebivalci, ki imajo dostop do nove ali izboljšane zelene infrastrukture: 16.600
Kazalnik učinka projekta: Zelena infrastruktura, ki je prejela podporo za druge namene in ne za prilagajanje na podnebne spremembe: 16,6 ha

Predvidena vrednost operacije: 1.270.151,67 EUR
Višina sofinanciranja: EU CTN 1.156.309,68 EUR

Opis projekta:

Predmet investicije je ureditev zelenih površin s prostori za rekreacijo, druženje, izobraževanje in vrtnarjenje v Celju. S prenovo zelenih površin na dveh robnih zelenih območjih Celja se ponuja možnost za razvoj novih načinov trajnostnega urejanja urbanega okolja in tesnejši preplet mesta z naravo.

S prenovo drevesnega parka in dveh obstoječih objektov ter vzpostavitvijo urbanih vrtov bo mestno zaledje v Medlogu ponujalo prijeten prostor za preživljanje prostega časa v naravi. Obstoječa arhitekturna zasnova omogoča sodobno prenovo, ki bo s pridihom inovativnega pristopa zagotovila kvalitetne prostore in pogoje za širitev znanja ter prehoda k samooskrbi.

Druga lokacija je območje ob Škapinovi ulici v Novi vasi; večja zelena površina v stanovanjskem naselju ob robu mesta, ki bo z ureditvijo postala nov prostor povezovanja in druženja; hkrati pa nova izhodiščna točka za sprehod do Šmartinskega jezera.

Projekt se s prijavo na Povabilo k predložitvi vlog za sofinanciranje operacij zelene infrastrukture v mestnem okolju z mehanizmom CTN (ZMOS, 8. 11. 2023) zavezuje k zagotovitvi trajnostno urejenega zaledja mesta Celje, z namenom omogočanja rekreacijskih in izobraževalnih dejavnosti za vse občane in obiskovalce mesta, skladno s specifičnim ciljem RSO2.7. »Izboljšanje varstva in ohranjanja narave ter biotske raznovrstnosti in zelene infrastrukture, tudi v mestnem okolju in zmanjšanje vseh oblik onesnaževanja (ESRR)« (Program evropske kohezijske politike v obdobju 2021-2027 v Sloveniji«, prednostna naloga 3: »Zelena preobrazba za podnebno nevtralnost«.)

   

Kosiak Lowe 2021

Po lani odpovedanem dogodku (na račun negotovosti glede korone in vremena), smo letos še z večjim veseljem potrdili udeležbo na gorskem duatlonu Kosiak Lowe. Kljub zamenjavi organizatorja in potrebnim ukrepom za zajezitev širjenja okužb, je bila tekma izpeljana odlično.  Vremenske razmere so šle na roko, dobro vzdušje in nasmejana razširjena ekipa pod vodstvom Ljubljanske fakultete za šport, pa so poskrbeli za še en nepozaben dogodek.

Za povabilo se zahvaljujemo Univerzi v Celovcu ter Ljubljanski fakulteti za šport. Se vidimo prihodnje leto!

Božiček za en dan 2019

Ponovno smo združili moči in se pridružili neprofitnemu projektu “Božiček za en dan”. Za 5 izbrancev smo pripravili praznične škatle z darili, v vsako pa priložili še pliškota za presenečenje in veselje obdarovancev ter dodali še lepa in pozorna Božičkova pisma. Prepričani smo, da bomo nadaljevali tudi v prihodnje.

http://new.bozicekzaendan.si/

 

 

Kosiak Lowe duatlon 2019

Eden od vrhuncev letošnje tekmovalne sezone, ki se počasi bliža h koncu, je bil za člane RCI sport ekipe tudi letos vzpon na Kosiak (Ovčji vrh). Tja nas vsako leto na pobudo Univerze v Celovcu povabi Ljubljanska fakulteta za šport. Vzpon izstopa po težavnosti – na slabih 15 km dolgi trasi je treba s kolesom in peš premagati 1560 višinskih metrov, zaradi česar je rezerviran le za najbolj pripravljene.

Kot vsako leto smo že nekaj dni pred tekmo budno spremljali vremensko napoved, ki se je izkazala za pravilno. Naš nastop je pospremilo sončno vreme, ki je spust z vrha nagradilo s sanjskimi razgledi na idiličen karavanški greben.

Uradna stran organizatorja: https://www.aau.at/usi/kosiak/

Triatlon jeklenih 2019

Preteklo soboto smo se podili po bohinjskem, kjer je potekal že 33. Triatlon jeklenih. Med tekmovalci sta bila tudi tokrat naša fanta, ki sta potrdila dobro formo in z lepim časom prečkala cilj. V letošnjem letu je organizator podaljšal traso teka za dodatna dva kilometra, zaključni del prireditve pa prestavil na biatlonski center na Pokljuki. Jekleno preizkušnjo je tako sestavljalo 8 km veslanja po Bohinjskem jezeru, 16 km kolesarjenja do Pokljuke in še 10 km gorskega teka do Vodnikovega doma. Kljub spremenljivi napovedi je vreme zdržalo in veseli smo, da smo bili ponovno del te lepe zgodbe. Vse pohvale organizatorju za izvedbo tekme v idiličnem okolju znotraj Triglavskega narodnega parka, Matiju in Janu pa želimo tudi v prihodnje obilo dobrih rezultatov! 

DM tek 2019

S skupnimi močmi nam je uspelo – tudi v letošnjem letu so naše tekačice v pravem spomladanskem soncu uspešno premagale 5-km razdaljo DM teka v Ljubljanskem Tivoliju, kjer smo v ekipi RCI pozdravili nekaj novih obrazov. Treningi, ki jih je letos oklestilo spomladansko deževje, so kljub vsemu dosegli svoj namen; kondicije in dobre volje je bilo na pretek, motivacija pa je bila ob bučni vzpodbudi navijačev že praktično samoumevna. Ob zasluženi malici so se kljub utrujenosti že kovali načrti za nadaljnjo tekmovalno sezono in DM tek 2020.

Čestitke za uspešen nastop in nadaljujemo v soboto na Afroditinem teku v Rogaški Slatini!